Sub aceeaşi stea- recenzie

Autor: John Green

Titlu original: The Fault in Our Stars

Citate: Sub aceeaşi stea

Anul apariției: 2012

Editura: Trei

 

 
O carte plină de emoții și de sentimente. Prima impresie pe care o ai atunci când citești o carte despre care vorbește toată lumea este aceea de deja vu, ai impresia că ai mai citit ceva asemănător cândva.
Ei bine, în cazul cărții „Sub aceeași stea” nu am avut nicio secundă impresia aceasta. Cartea te cucerește de la primele pagini și, fără să îți dai seama, te introduce atât de mult în poveste încât simți că ai datoria morală de a o termina de citit.

Tema principală este moartea și este prezentată într-un mod inedit prin intermediul unor adolescenți. Povestea lui Hazel Grace Lancaster şi a lui Augustus Waters se petrece într-un univers al suferințelor, descris formidabil din perspectiva protagonistei. Hazel Grace îl întâlnește pe Augustus la grupul de sprijin pentru copiii bolnavi de cancer întrucât ea suferă de cancer la plămâni, motiv pentru care are mereu un căruț cu o rezervă de oxigen, în timp ce Augustus a suferit în trecut de cancer osos ceea ce motivează piciorul amputat.

Treptat se îndrăgostesc, iar la scurt timp ajung să împărtășească obsesia pentru finalul incomplet al cărții „O durere supremă”. După multe eforturi cei doi ajung în Amsterdam pentru a se întâlni cu autorul cărții în speranța că vor afla ce se întâmplă cu personajele după finalizarea acesteia.

ATENŢIE SPOILER

Cei doi trăiesc o dezamăgire cruntă atunci când individul se dovedește a fi un alcoolic morocănos însă farmecul olandez al orașului îi aduc mai aproape pe cei doi, fapt ce îl încurajează pe Gus să îi mărturisească lui Hazel că boala lui a reveni şi că acum este total cuprins de cancer, mărturisire care o face pe ea să își dea seama că acesta nu mai are mult de trăit.

Finalul cărții este oarecum previzibil după dezvăluirile din Olanda, însă tot te ia prin surprinde. Cumva speri că, dacă tot este o carte în care orice este posibil, lucrurile vor sta altfel şi în final binele va învinge. Nu am mai întâlnit o carte ca aceasta pentru că niciuna nu prezintă viață așa cum e ea, viață nu are mereu un final fericit, unii sunt condamnați să moară lăsând în urmă mai multă durere decât alții, așa este anatomic construit universul nostru.

Recomand cartea această celor care rezistă suferinței şi celor care nu sunt prea slabi de înger, altfel vă veți putea pierde în poveste şi să suferiți odată cu personajele.
Dimensiunea emoțiilor redate de autor prin intermediul cuvintelor este mare, părerea mea: aceasta este cartea care prezintă cel mai bine un univers al suferinței în care oamenii zâmbesc.

Reclame

10 gânduri despre &8222;Sub aceeaşi stea- recenzie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s