Codul bunelor maniere

nadine-de-rothschild-codul-bunelor-maniereAutor: Nadine de Rothschild

Titlu original: Bonnes manières

Citate: Fără

Anul apariției: 2009

Editura: Ideea Europeana

Nota: 2/5

De curând m-am revăzut cu o amică din liceu, tot discutând, prin nu știu ce mijloace și selecții, ea a ajuns la concluzia că „tot măgar și porc” am rămas. „Bine”, mi-am zis, „așa o fi”. Am continuat discuția și ne-am despărțit după ce a avut grijă să îmi mozolească binișor obrajii cu rujul ei portocaliu.

Două zile mai târziu mă trezesc cu un curier la ușă care îmi livrează un pachet mititel, atent împachetat, cu o expresie amuzată la culme. Abia după ce am închis ușa m-am prins care era motivul rânjetului tipului. Draga mea Ilinca mi-a trimis un colețel cu un mesaj pe el: „Am speranța că asta va ucide măgarul din tine” scria. În interiorul hârtiei albe am găsit o carte care ma făcut să râd puțin când i-am citit titlul. Am acceptat provocarea și am citit-o, însa nu pot spune că a reușit să ucidă măgarul din mine.

Draga mea Ilinca nu a fost prea inspirată în alegerea cărții chiar dacă intențiile ei au fost bune. Pe mine personal nu m-a motivat cu nimic, erau lucruri pe care deja le făceam și lucruri pe care nu le făceam dintr-un anume motiv și nu o să le fac nici acum. Per ansamblu cartea este bunicică, regulile par mai potrivite Franței iar acest lucru este cât se poate de evident, însă conține și câteva informații utile.

De la început până la sfârșit paginile sunt de o învălmășeală categorică, sfaturile vestimentare și de comportament la masă alături de anunțuri oficiale și comportament potrivit în vacanță, totul mușamalizat cu atenție sub cele 9 capitolele cu zeci de subcapitole aferente. Nu am stat să le număr dar la o carte atât de mică în mod clar cuprinsul este puțin cam prea mare și prea exagerat.

Mereu am fost de părere că o carte citită te învață ceva, oricât de mic, și din fericire, încă nu am reușit să infirm această convingere de-a mele. În această variantă a codului bunelor maniere (pentru că există zeci de variante de la zeci de autori) am reținut câteva chestiuțe cum ar fi că nu e frumos să saluți cu țigara în gură și nici să vorbești cu cineva în timp ce fumezi, lucru care îmi era total necunoscut, și chiar câteva idei pentru un soț/ iubit infidel :).

În concluzie cartea Ilincăi nu mi-a schimbat prea mult percepția, ba din contra, am ajuns la concluzia că bunele maniere țin și de ceilalți. Nu te poți apuca să săruți mâinile doamnelor într-o lume în care ceilalți bărbați sărută picioarele.

11944535_876838202405345_173386202_nNu este o carte pe care să o recomand pentru că nu este o carte care să te ajute să evoluezi, sunt date, situații și scenarii nerealizabile pentru români și nu numai. Totuși dacă te tentează o astfel de lectură te asigur că te vei amuza teribil de unele pasaje.

 

 

 

 

*Dacă o să o revăd pe Ilinca puteți fi siguri că nu o să îi arăt cât de inutilă a fost tentativa ei de a mă vindeca de nesimțire.

Reclame

11 gânduri despre &8222;Codul bunelor maniere&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s