Carte de magie Recenzie

thumb-42625Autor: Sergiu Someșan

Titlu original: Carte de magie

Citate: 

Anul apariției: 2005

Editura: Vremea

Am primit această carte acum aproximativ o lună de la autor alături de încă două cărți, toate cu autograf, și le-am citit imediat. „Carte de magie” a fost prima dintre cele trei cărți pe care am citit-o, după aceea urmând „Să n-o săruți pe Isabel” și „Numărul fiarei”.

Eram curios cu privire la conținutul acestei cărți, mai ales, după ce citisem o recenzie pe blogul unei domnișoare pe care o urmăresc de multă vreme și în ale cărei gusturi literare am încredere deplină.

„Carte de magie” nu m-a dezamăgit, chiar deloc. Are 134 de pagini și este alcătuită din mai multe povestioare SF – 16 mai exact.  Fiecare povestioară are farmecul ei și te atrage în mod special prin intensitatea acțiunii și prin prezența remarcabilă a personajelor.

Voi face o scurtă prezentare tuturor povestioarelor din această carte, încercând, pe cât posibil, să nu dau spoilere.

1. Carte de magie – Prima din seria celor 16 este omonimă titlului cărții. Introducerea pare puțin ciudată, însă a fost preferata mea. Este vorba despre puterea convingerilor tale. Liliana este o vrăjitoare care crede în magie și pe care magia o afectează, iar un redactor de la o revistă științifică nu crede în magie și, implicit, magia nu îl afectează. Cei doi se întâlnesc și de aici lucrurile devin puțin ciudate.

2. Tăietorul de lemne – Prezintă faptele fabuloase ale unui om. El trăiește în munți, iar atunci când este timpul coboară și taie lemne pe la casele oamenilor din sat. Nimeni nu îi știe numele, unii îl cred chiar un sfânt și asta pentru că în curtea cărui sătean intra prima dată, acelui om îi mergea bine tot anul. Finalul este puțin în ceață pentru mine, dar tot a fost o lectură plăcută.

3. Întâlnire cu o zeiță – În urma unui accident de mașină, Diana moare, lăsându-l în urmă pe iubitul ei, nu prea frumos, dar cu mulți bani, îndoliat și plin de suferință. În încercarea de a o aduce înapoi, caută diferite metode până când se oprește la unul care aparent dă rezultate…

4. Adio Efida – Într-un univers lipsit de emoții, unde entitățile își duceau pur și simplu existența fără fericire sau durere, bucurie sau suferință, cineva s-a decis să creeze un loc unde poți simți. A creat lumea noastră și ștergându-și memoria, a venit să trăiască printre noi, lăsându-și jumătatea în urmă. Efida pleacă în căutarea lui, iar când îl găsește îl ajută să descopere, cu ajutorul unui mesaj criptat, că el este Creatorul acelei lumi.

5. Ritual de trecere – Un turist cu buget redus aflat pe litoral la final de sezon când deja era mult prea frig pentru plajă, observă o femeie care se încăpățâna să capete un bronz de toamna. În urma unei scurte discuții, cei doi se întâlnesc a doua zi. Femeia îi înșeală așteptările turistului atunci când alege să invoce un zeu antic destul de puternic si il foloseste pentru completarea incanatiei.

6. Pescărușul – Un naufragiu aduce un cuplu la limită atunci când rămân în mijlocul oceanului pe o barcă de salvare cu doar câteva provizii. După un timp cei doi încep să delireze, iar bărbatului i se pare că vede un pescăruș pe care ulterior îl mănâncă. După un timp află că nu era pescăruș…

7. Rafael – Un copil abandonat la poarta unei mănăstiri este privit adesea ciudat de către ceilalți. El este foarte urât și diferit dar lucrurile se schimbă atunci când un circ apare în oraș.

8. Vânzătorul de poduri – O povestioară puțin comică din punctul meu de vedere. Un om stă mereu într-un local și păzește un pod, sperând că într-o zi va găsi pe cineva căruia să îi vândă povara aceasta.

9. Ultima zi – Nu cred că am înțeles pe deplin această poveste. Simt că are mai mult substrat decât sunt eu capabil să procesez. Un tânăr aflat în stația de troleibuz se apleacă să îți „lege șireturile” pentru a putea admira mai bine picioarele unei blonde. Când ridică capul constată nu numai că blonda lipsește, dar și toți ceilalți locuitori.

10. În trecere prin Predeal – Un individ cu o mahmureală zdravănă după o noapte de beție se trezește cu moralul la pământ. O veche amică, Oana, intra în vorbă cu el pe internet și așa ajung să stabilească o întâlnire la gară, ea aflându-se în Cluj, iar el în Brașov.

11. Legendă fără sfârșit – Într-o zonă retrasă de la munte, există legenda unei pietre care promite să aducă fericire tânărului prinț care o va găsi. Un turist ajuns în zonă pleacă în căutarea pietrei, astfel, pierzându-și toată viața căutând-o, iar când, în sfârșit, o găsește află că numai el o poate recunoaște. Un alt tânăr pleacă în căutarea nestematei atunci când cel dintâi este prea bătrân pentru a o mai căuta și, astfel, povestea se repetă iar și iar.

12. O clipă de nemurire – John Smith, un milionar american, pleacă în expediție în căutarea unui ser al nemuriri. Ajuns în munți, într-un loc izolat, găsește un templu de unde poate cumpăra acest ser. Plătește o sumă destul de mare și respectă toate indicațiile administrării licorii, dar rezultatul nu este chiar cel așteptat.

13. Vizită de lucru – Un profesor bătrân, pasionat de scris și istorie, retras într-un orășel micuț în care cunoștea pe aproape toată lumea, s-a hotărât să scrie despre huni. Când ajunge la capitolul despre religia acestora, el și ceilalți locuitori primesc o vizită neașteptată.

14. Născocirea – Fiul marelui matematician Adamescu este total străin de matematica. După moartea tatălui sau, acesta poate, în sfârșit, să renunțe la matematică și să își găsească un lucru destul de simplu de făcut pentru el. Așa ajunge să lucreze la un birou pentru patentajul invențiilor. Într-o zi apare un cetățean cu o invenție inexplicabilă. Invenția dubioasă funcționa fără să respecte legile fizicii și acest lucru începe să îl obsedeze pe tânăr, deși nu poate face nimic.

15. Lucrare de diplomă- Paul și Virgil sunt doi căutători de relicve. Într-o zi, în timpul unei săpături, cei doi primesc o vizită neașteptată și ciudată de la… diavol. Un diavol în devenire, care încearcă să îi câștige sufletul lui Paul pentru a putea urca în grad și pentru a-și putea termina facultatea.

16. Tramvaiul- O povestioară foarte amuzantă despre un bărbat care avea obiceiul sa încalce regulile de circulație. Când, într-o zi, se întâmplă ca el, o stație nefuncțională de tramvai și un echipaj de poliție să se întalnească, lucrurile o iau pe un făgaș neașteptat, creând o situație cât se poate de bizară.

 

Acestea au fost cele 16 capitole și au fost superbe. Cartea în sine mi-a plăcut foarte mult. Dacă cumva o aveți pe acasă sau dacă o găsiți la bibliotecă, v-o recomand pentru că e chiar plăcută de citit. O lectură ușoară și relaxantă.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Carte de magie Recenzie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s