Academia vampirilor – Recenzie

academia-vampirilor-vol-1---editie-de-buzunar_1_fullsize

Autor: Richelle Mead

Titlu original: Vampire Academy

Anul apariției: 2007

Citate: Academia Vampirilor I

Editura: Leda

Nota: 5/5

O să încep prin a vă spune că este vorba despre o serie.

Academia Vampirilor este prima carte dintr-o serie de șase cărți cu același nume și o să vă mai spun și că aceasta este seria mea preferată din toate timpurile. Cu toată slăbiciunea mea pentru clasici, nici măcar ‘Monte-Cristo’ nu se ridică la nivelul acestei serii. Este vorba de cu totul altă ligă aici.

Este una dintre cele mai bune cărți din LUME, nu exagerez deloc. Richelle Mead a reușit să creeze o lume ușor distopică, aproape perfectă. Încă de la primele pagini și încă de când am citit-o pentru prima dată, am știu că este o carte uimitoare.

Parcă combina toate chestiile posibile într-un roman și face o tocăniță de curcubeu cu unicorni. Este acțiune, suspans, investigație, dragoste, pasiune, intrigă (muuultă intrigă) și… ceva nou. Până acum nu am mai întâlnit un personaj care să fie și în capul altui personaj, sincer. Deci asta chiar e ceva inedit.

Ca să vă lămuresc mai bine decât aș putea să o fac explicând singur ce și cum, o să vă las descrierea de pe spatele cărții ca să fiu sigur că nu creez confuzie:

DOAR CEA MAI BUNĂ PRIETENĂ TE POATE APĂRA DE DUȘMANII TĂI NEMURITORI…

Academia Sf. Vladimir nu este o şcoală ca oricare alta, ci un loc secret, ascuns în străfundurile pădurilor din Montana, în care moroii (vampiri vii şi muritori) sunt educaţi în tainele magiei, iar tinerii dhampiri (jumătate oameni, jumătate vampiri) sunt antrenaţi să-i apere de atacurile sângeroase ale strigoilor (morţi vii), cei mai înspăimânttori şi mai periculoşi vampiri.
Rose Hathaway, o fată dhampir, se pregăteşte să devină gardă de corp pentru prietena ei cea mai bună, prinţesa moroi Lissa Dragomir. Antrenamentul pentru lupta cu strigoii este unul dur şi epuizant, iar, pe lângă intrigile şi comploturile din Academie, situaţia ei se complică din cauza unei idile tăinuite şi interzise. Având o legătură psihică ieşită din comun, cum nu s-a mai întâlnit de secole, cele două eroine încearcă să facă faţă ameninţărilor…

Acum cât ați înțeles… cât nu… eu o să mă limitez la asta ca să nu dau prea multe spoilere așa cum fac în ultimul timp.

O să încerc, în schimb, să vă spun câteva chestii care m-au atras la cartea asta și care m-au făcut să o includ în topul meu al celor mai bune cărți din toate timpurile. O primă chestie ar fi: NEBUNII. Am o slăbiciune mare, uriașă, pentru personajele instabile mintal, iar să urmăresc cum devine astfel este un deliciu pentru mine. Dacă îmi spui o carte cu un personaj nebun ești omul meu.

O altă chestie care mi-a plăcut enorm este faptul ca Richelle Mead știe să creeze un personaj. La modul cel mai serios. Personajele secundare au niște trăsături atât de definite și niște caractere atât de diferite unul e altul. Unicitatea aspectului, gândirii, vorbirii, totul este deosebit. Fiecare personaj la această autoare este un personaj principal într-un fel. Apoi urmează intriga. Oh intriga. Atât de bine structurata și atât de atent conturată te face să stai cu cartea în mână până la capăt, indiferent de câte ori ai mai citit-o înainte.

Nu trebuie să ratați această carte. Este musai să o citiți. E prea bună ca să nu fie citită. Eu v-o recomand 11866223_1663695547182940_7309031255523558069_ndin toată inima și nu doar atât, vă spun să o citiți. Trebuie. Obligatoriu. Nu contează că nu ești fan vampiri sau că nu ești fan SF sau mai știu eu ce. Or să îți placă atât de mult personajele, încât nici nu o să mai conteze. Dacă nu îți place una din caracteristicile cărții, poți oricând să te concentrezi pe o altă latură. (Dimitri și Rose or să fie pe placul amatorilor de „love love” :)), poate chiar și Christian și Lissa)

Dacă ați citit cartea să îmi spuneți cât de mult v-a plăcut… (doar cât de mult v-a plăcut, dacă nu v-a plăcut uitați că exist, voi oricum nu existați pentru mine) 🙂

Numai bine vă doresc! 😉

Reclame

18 gânduri despre &8222;Academia vampirilor – Recenzie&8221;

  • Daaaaa… stiam eu ca sunt persoane carora le place seria. Si eu o recitesc acum, nu e prima oara cand pun mana pe ea. Abia acum am reusit sa o cumpar si am spus ca data tot o am sa o citesc cat inca miros paginile a nou :))
   E superba carte. E prea buna. 😉

   Apreciat de 1 persoană

 1. Ai o … „slăbiciune mare, uriașă, pentru personajele instabile mintal”??? In fine … gusturile nu se discuta. Si nici nu vreau sa ma detesti mai mult decat o faci deja asa k nu zic nimic de rau.
  BTW … pot macar sa rad? 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s