Portretul lui Dorian Gray – Citate

12896259_220117965015475_819815723_o

„Artistul este creatorul de lucruri frumoase. Scopul artei este să reveleze arta şi să-l facă nevăzut pe artist.”

„Cei care descoperă sensuri urâte în lucruri frumoase sunt corupţi, fără a fi fermecători. Aceasta este o greşeală. Cei care descoperă înţelesuri frumoase în lucrurile frumoase sunt cei cultivaţi. Pentru ei există speranţă. Sunt cei aleşi, pentru care lucrurile frumoase înseamnă numai Frumuseţe.”

„Nu există cărţi morale sau imorale. Cărţile sunt fie bine scrise, fie prost scrise. Doar atât.”

„Artistul nu poate fi niciodată morbid. El are forţa să exprime orice.”

12895530_220118058348799_1578837578_n

„Gândirea şi limbajul sunt pentru artist material pentru o artă.”

„Viciul şi virtutea sunt pentru artist material pentru o artă.”

„Orice artă este în acelaşi timp aparenţă şi simbol. Cei ce pătrund dincolo de aparenţă îşi asumă riscurile. Cei care vor să înţeleagă simbolul îşi asumă riscurile.”

„În realitate, arta oglindeşte spectatorul, nu viaţa. Faptul că există o multitudine de păreri referitoare la o opera de artă arată că aceasta este nouă, complexă şi esenţială. Când criticii nu sunt deacord, artistul este în armonie cu el însuşi.”

„Orice artă este cu totul lipsită de utilitate practică.”

„Pe lume există doar un singur lucru mai rău decât să se vorbească despre ţine, şi anume să nu se vorbească despre tine.”

„Dragul meu Basil, el este un Narcis, iar tu… desigur, ai o expresie intelectuală. Iar frumuseţea, adevărata frumuseţe, se termină acolo unde începe expresia intelectuală.”

„El este una dintre creaturile acelea frumoase, fără creer, care trebuie să fie întotdeauna aici iarnă, când nu avem flori la care să ne uităm, şi vara, când dorim ceva care să ne răcorească inteligenţa.”

12910635_220117878348817_908437505_n

„Urâţii şi prostii au parte de tot ce-i mai bun pe lumea asta. Ei pot sta liniştiţi, căscând gura la desfăşurarea piesei de teatru. Dacă nu ştiu nimic despre victorie, cel puţin nu cunosc nici înfrângerea. Ei trăiesc aşa cum ar trebui să trăim cu toţii, netulburaţi, indiferenţi, fără griji.”

„Atunci când îmi place foarte mult de cineva, niciodată nu îi spun numele altora. Este că şi cum aş renunţa la o parte din fiinţa lui.”

„Cel mai banal lucrur este minunat doar dacă îl ascunzi.”

12910496_220117995015472_2051527459_n

„Orice portret care este pictat cu sentiment este portretul artistului, nu al modelului. Modelul reprezintă doar un accident, ocazia. Pictorul nu-l înfăţişează pe el; de fapt, pictorul se înfăţişează pe sine pe pânza colorată. Motivul pentru care nu voi expune acest tablou este că cred că în el mi-am expus secretul sufletului meu.”

„Pot crede orice, cu condiția să fie incredibil.”

„M-a întors pe jumătate şi pentru prima dată, l-am văzut pe Dorian Gray. Când privirile ni s-au încrucişat, am simţit că pălesc. M-a cuprins un fel de groază. Ştiam că m-am întâlnit faţă în faţă cu cineva a cărui personalitate era aşa de fascinantă încât, dacă îi voi permite, îmi va absorbi întreagă natură, întregul suflet, chiar întreagă mea artă.”

„- Conştiinţa şi laşitatea sunt în realitate acelaşi lucru, Basil. Conştiinţa nu este decât numele comercial al firmei. Asta-i tot.”

„Îmi plac mai mult persoanele decât principiile.”

„Un artist trebuie să creeze lucruri frumoase, dar să nu pună nimic din viaţa sa în ele.”

„Este un lucru trist când stai să te gândeşti, dar nu există îndoială că Geniul durează mai mult decât Frumuseţea. Aceasta explică de ce toţi depunem atâtea eforturi pentru a ne îmbogăţi educaţia. În lupta sălbatică pentru existenţă, dorim să avem ceva care să dureze, aşa că ne umplem minte cu gunoaie şi fapte în speranţa deşartă de a ne menţine poziţia. Omul bine informat – acesta este idealul modern.”

12884458_220117958348809_675958237_n

„Doar muzica îl mai răscolise astfel. Muzica îl tulburase de multe ori. Dar muzica nu era articulată. Nu era un cuvânt, ci un nou haos pe care ea îl crea în interiorul nostru. Cuvinte! Doar cuvinte! Dar ce ingrozitaore erau. Ce clare, vii şi crude!”

„Nimic nu poate vindecă sufletul aşa cum o fac simţurile, şi nimic nu poate lecui simţurile aşa cum o face sufletul.”

„Ai acum minunata tinereţe, iar tinereţea este un lucru de care merită să te bucuri atunci când îl ai.”

„Nu risipi aurul zilelor tale ascultăndu-i pe plicticoşi, încercând să îmbunătăţeşti eşecurile fără speranţă sau dându-ţi viaţa ignoranţilor, oamenilor comuni şi vulgari.”

12884446_220117988348806_262395991_n

„Tinereţea este singurul lucru pe care merită să-l ai. Când voi simţi că încep să îmbătrânesc, o să mă sinucid.”

„Păcatul este singurul element plin de culoare rămas în viaţa modernă.”

„Tinerii doresc să fie credincioşi şi nu sunt; bătrânii doresc să fie necredincioşi şi nu pot: asta este tot ce se poate spune.”

„Ce doresc eu sunt informaţii: nu informaţii folositoare, ci informaţii inutile.”

„În spatele fiecărui lucru frumos se află ceva tragic.”

„Avantajul emoţiilor este că nu ne duc nicăieri, iar avantajul ştiinţei este că nu este emoţională.”

„Pentru a ne recăpăta tinereţea trebuie să repetăm nebuniile ei.”

„- Îmi place prea mult să citesc cărţi pentru a-mi pierde vreamea scriindu-le”

12527984_220118061682132_1090342225_n

„- Dragul meu băiat, nicio femeie nu este un geniu: femeile reprezintă sexul decorativ. Ele nu au niciodată nimic de spus, dar o spun în mod fermecător. Ele reprezintă triumful materiei asupra minţii la fel cum noi, bărbaţii, reprezentăm triumful minţii asupra moralei.”

„Însăși căutarea frumuseţii reprezintă secretul otrăvit al vieţii.”

„Vei fi iubit şi întotdeauna vei iubi iubirea.”

„Întotdeauna există ceva infinit de meschin în tragediile altora.”

„Era liberă în închisoarea pasiunii ei.”

„Săracă? Ce contează asta? Când sărăcia intră pe uşa, dragostea intră pe fereastră. Proverbele noastre trebuiesc rescrise. Ele au fost scrise iarna, iar acum este vară; pentru mine, primăvară, aşa cred, un dans al bobocilor de floare pe cerul albastru.”

„- Dorian este mult prea înţelept ca, din când în când, să nu mai facă şi câte o nebunie.”

„Adevăratul dezavantaj al căsătoriei este că te face dezinteresat. Şi oamenii dezinteresaţi sunt lipsiţi de culoare. Le lipseşte individualitatea.”

„- Motivul pentru care ne place să îi credem pe alţii atât de buni este că ne este teamă pentru noi înşine; Baza optimismului este frica.”

” Dacă vrei să strici firea unui om trebuie numai să încerci să o reformezi.”

„Când suntem fericiţi, suntem mereu buni, dar când suntem buni nu suntem întotdeauna fericiţi.”

„Femeile ne inspiră dorinţa de a crea capodopere dar întotdeauna ne împiedică să le realizăm.”

„Ţigara este tipul perfect de plăcere perfectă. Este sofisticată şi te lasă nesatisfăcut. Ce să doreşti mai mult?”

„Mărturisirea, nu preotul ne dă iertarea.”

12900000_220118005015471_1077864129_n

„- Hotărârile corecte sunt o încercare inutilă de a te opune legilor ştiinţifice. Originea lor este simpla vanitate. Rezultatul lor este absolut nul. Ele ne dau, din când în când, unele emoţii dintre acelea luxoase, dar sterile, care au un aumit farmec pentru firile slabe.”

„Deseori se întâmplă ca adevăratele tragedii ale vieţii să se prezinte într-o mainiera aşa de puţin artistică, încât ne rănesc prin violenţa lor crudă, incoerenţa lor absolută, dorinţa absurdă de a avea un înţeles, lipsa lor totală de stil. Ele ne afectează aşa cum ne afectează vulgaritatea. Ne dau impresia de simplă forţă brută şi ne revoltăm împotriva acestui lucru.”

„Trebuie să absorbi culorile vieţii, dar niciodată nu trebuie să-ţi aminteşti detaliile ei. Detaliile sunt întotdeauna vulgare.”

„- Cred că femeile apreciază cruzimea mai mult decât orice altceva. Ele au minunate instincte primare. Noi le-am emancipat, dar ele rămân tot nişte sclave căutăndu-şi stăpânul.”

„Dacă nu vorbeşti despre un lucru, este că şi cum nu s-ar fi întâmplat niciodată.”

„Numai oamenilor superficiali le trebuie ani pentru a scapă de o emoţie. Un om care este stăpân pe sine poate scăpa de o părere de rău la fel de uşor cum poate inventa o plăcere.”

„Moartea ei a avut inutilitatea patetică a martiriului, toată frumuseţea să fără rost.”

„O <mare pasiune> este privilegiul celor care n-au ce face.”

„Simţea că a cunoscut toate acele figuri teribile şi stranii care se perindaseră pe scena lumii şi făcuseră ca păcatul să fie aşa de minutat şi răul aşa de plin de atracţie.”

„Dorian Gray fusese otrăvit printr-o carte. Erau momente când el vedea răul doar ca un simplu mod prin care să poată realiza concepția sa despre frumos.”

12884533_220117881682150_310773394_n

„- Insişti să ştii, Başi? spuse el cu o voce joasă.
– Da.
– Sunt încântat, murmură el, zâmbind.”

„- Fiecare dintre noi poartă în el Paradisul şi Infernul.”

„Existau păcate a căror fascinaţie era mai puternică în amintire decât în săvârşirea lor, triumfuri stranii care mulţumesc mai mult mândria decât pasiunile şi dau intelctului un sentiment de bucurie mai mare decât orice bucurie ce o pot aduce simţurilor.”

” A vindeca sufletul cu ajutorul simţurilor şi simţurile cu ajutorul sufletului.”

” Existau localuri unde se fuma opiu, unde putea cumpăra uitare, locuri pline de orori unde amintirea vechilor păcate putea fi distrusă prin nebunia noilor păcate.”

„Dintr-o celulă în altă a ceierului sau se strecura un singur gând; iar dorinţa sălbatică de a trăi, cea mă formindabila dintre pronirile omeneşti, îi stimula fiecare nerv sau fibră a trupului.”

” Urâţenia pe care, cândva, nu o putea suporta deoarece dezvăluia întreaga realitate a lucrurilor, îi devenea acum dragă tocmai din acest motiv. Urâţenia era singura realitate.”

„Braţele şi picioarele sucite, gurile care de-abia mai respirau, ochii fără nicio stralucrire îl fascinau. Ştia în ce stranii paradisuri sufereau si ce iaduri îngrozitoarele dezvăluia secretul unei noi fericiri.”

„Diferenţierea obiectelor nu modifică unicitatea pasiunii. Doar că o face mai intensă.”

„Aşa se întâmplă întotdeauna cu firile caracterizate prin fineţe şi subtilitate. Pasiunile lor puternice ori strivesc şi rănesc, ori se înclină. Ele fie ucid omul, fie mor ele însele.”

„În ceea ce priveşte semnele rele, să ştii că nu există aşa ceva. Destinul nu ne trimite vestitori. Este prea înţelept sau prea crud pentru a face asta.”

„- Baza oricarui scandal o reprezintă o certitudine imorală.”

„- Cunoaşterea ar putea fi fatală. Incertitudinea este cea care ne încânta. O uşoară ceaţă face că lucrurile să pară minunate.”

„Orice devine o plăcere dacă este repetată destul de des.”

 

Recenzia aici.

Reclame

Un gând despre &8222;Portretul lui Dorian Gray – Citate&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s