De ce iubim femeile – Recenzie

de-ce-iubim-femeile-editia-2012_1_fullsize

Autor: Mircea Cărtărescu

Titlu original: De ce iubim femeile

Citate: De ce iubim femeile

Anul apariției: 2007

Editura: Humanitas

Nota: 4/5

Cartea este primită pentru recenzie de la: Târgul Cărții

Descriere

E limpede că şi adulţii au nevoie de poveşti. Numai că zânele lor şi-au scurtat rochiile, şi-au tăiat părul care le ajungea cândva la călcâie şi au învăţat să fie femei, ceea ce e mult mai complicat şi mai periculos decât meseria de zână. Un mănunchi de istorii cu femei aşadar, spuse simplu, captivant, de un povestaş a cărui viaţă seamănăcă două picături de rouă cu a lui Mircea Cărtărescu. În fiecare poveste e un sâmbure de neobişnuit care stă ascuns în carnea obişnuitului, în „ordinar” o sămânţa de extraordinar care da rod epic. Un omagiu (adesea în sensul cel mai concret, erotic, al cuvântului) adus femeilor „pentru că sunt femei”.

Întrebările criticului: Cine spunea că scriitorul român a uitat să povestească? Cine spune că e misogin?

”De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu este o carte cu un titlu care promite mult. Dese ori am întâlnit cărţi cu titluri care promiteau multe, însă rare ori cărţile se ridicau la măsura aşteptărilor mele.

O lectură uşoară şi frumoasă care să te relaxeze şi să îţi dea o senzaţie plăcută după fiecare pagină. Dacă ar fi să găsesc un cusur în stilul lui Cărtărescu acela ar fi interpelările, lungi, repetitive, exasperant de… mereu acolo. Un alt mic defect al stilului este tendinţa de a introduce „cuvinte de oameni mari”. Personal a trebuit să citesc cartea cu dicţionarul lângă mine, nu pentru că ar fi fost atât de multe, ci pentru că atunci când găseam unul la câteva pagini, voiam musai să ştiu ce înseamnă. Şi asta e ceea ce numesc eu defect transformat în calitate. 😉

Ce este De ce iubim femeile? O carte dedicată femeie. Proză scurtă adunată într-un volum care ne da impresia unui jurnal. Am fost surprins de puterea de veridicitate apovestirilor cuprinse între aceste coperte. Un sublim elogiu adus femeii. Cărtărescu are darul ăsta de a potrivi cuvintele în aşa fel încât să iasă ceva în care să fii şi tu implicat, ceva cu care să te identifici.

În principiu cartea are o structura clară. Cuprinde 20 povestiri:

 1. Mica negresă
 2. Pentru D., vingt ans apres
 3. Cerceluși
 4. Despre intimitate
 5. Nabokov la Brașov
 6. Seara care cade
 7. Cu urechile pe spate
 8. Diavolul de hârtie
 9. Cine sunt eu?
 10. Petruța
 11. ,,… A lovely little jewish princess…”
 12. Întâlnire la Torino
 13. Iubim cu un creier de copil
 14. Irish cream
 15. Obiectul care mă inspiră
 16. Două feluri de fericire
 17. Zaraza
 18. Cartea magică a tinereții mele
 19. Marele Sincu
 20. Bomba de aur
 21. De ce iubim femeile

(Cele scrise cu roșu au fost preferatele mele 😉 )

În fiecare dintre aceste povestiri avem o temă, un motiv permanent, static, dar deformat în aşa fel încât să fie mereu unic şi, în ciuda a ceea ce vă aşteptaţi, încă un mister: FEMEIA.

Din moment ce cartea nu urmăreşte un traseu bine definit, o călătorie din punctul A în punctul B, ci mai multe astfel de călătorii la o scară mai mică, nu vă pot povesti ce anume se întâmplă, totuşi pot să vă spun că unele poveşti au concentratate în ele destulă trăire şi destulă acţiune cât să constituie baza unui roman grozav.

Mă pot opri un moment asupra Zarazei. Această reinterpretare a poveşti m-a fascinat şi probabil ar fi trebuit să aleg o culoare doar pentru ea. Este o poveste pe care pentru prima dată am descoperit-o aici, între paginile lui Cărtărescu şi datorită acelei veridicităţi de care am pomenit anterior am ajuns să caut informaţii. Aşa am mai găsit şi alte interpetări, alte versiu, dar până acum cea mai fascinantă mi s-a părut cea din această carte. Merită să citesti De ce iubim femeile doar pentru pasajul acesta. A fost sublim. (Intenţionez să citesc şi Zaraza de Andrei Ruse – atunci când o să pun mâna pe ea- tocmai datorită acestei povestiri din volumul lui Cărtărescu)

În concluzie este o carte de 4 stele. Mi-a plăcut, o recomand, aş mai citi-o şi altă dată. O carte adresată femeilor, dar scrisă pentru ambele sexe. O carte care are elementul de noutate, anvergura unei opere de calitate, şi, poate cel mai important, semnătura unui autor arhicunoscut în România. În fapt, atât de cunoscut încât unii oameni îl cred mort, asta că să înţelegem ce înseamnă celebritatea în lumea cărţilor.

A citit cineva cartea? Este cineva tentat să o citească?

Până ne recitim, spor la citit 😉

Reclame

5 gânduri despre &8222;De ce iubim femeile – Recenzie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s