Top 9 bloggeri: despre cea mai formativă carte pe care au citit-o

Am facut un tag acum câteva minute și era un item care îți cerea să recomanzi trei cărți și m-am tot gândit obsesiv la ce ar raspunde cei cărora le-am dat tag-ul mai departe. Așa am ajuns la concluzia că ar trebui să fac un post în care să adun părerile unor bloggeri legat de cărțile lor formatoare. Cărțile care au dus la formarea personalității și a caracterului lor.

Vă invit să le citiți răspunsurile:

 

Yuki Black de la yukiblack.wordpress.com

 

 

’Lolita’ de Vladimir Nabokov mi s-a părut una dintre cele mai constructive cărți din cariera mea de cititoare. Cartea prezintă degradarea conștiinței umane în mod treptat, în timp ce femeia este văzută ca un trofeu. Consider că este o carte formativă datorită lucrurilor pe care am ajuns să le descopăr odată cu lecturarea cărții, modul lucid în care bărbatul privește femeia, ce înseamnă normalitatea, dar și rolul omului într-o societate greu de acceptat.

 

Cristina Boncea de la cristinaboncea.com

 

incredibila-carte-despre-hipnotism-a-lui-molly-moonRecunosc că prima oară m-am gandit la Sânge Satanic sau Inimile celor patru, cartea mea preferată din 2016 de până acum, însă fiindcă ai menționat „formarea” aș vrea să numesc un titlu pe care l-am citit în copilarie, cam pe la 9-10 ani, și care a reușit să mă facă să realizez toate posibilitățile pe care ți le oferă această lume. Cartea se numește „Incredibila carte despre hipnotism a lui Molly Moon” și este prima din seria cu același nume, Molly Moon. La noi a apărut la editura Trei însă exemplarele se  găsesc foarte greu în ziua de astăzi. Există și un film făcut recent după acest volum și mi se pare una dintre cele mai reușite producții văzute până acum. Subiectul cărții este o fetiță orfană care descoperă o carte despre hipnotism iș astfel ajunge să își modifice întreaga viață așa cum a visat mereu. Deși pare o temă puerilă, continuand să citesc seria în engleză la vârsta mea de acum, am realizat cât de realistă și bine scrisă este și mai presus de orice, faptul că m-a ajutat de la o vârstă foarte fragedă să înțeleg că fiecare dintre noi are această putere, de a fi „special”, că avem control total asupra vieții noastre, chiar și când nu pare așa. Este seria middle grade pe care o recomand oricui; cu cât realizezi mai devreme potențialul vieții pe care ai primit-o, cu atât vei face lucruri mai mărețe pe viitor.

 

Cristina Frîncu de la suntgulie.wordpress.com

 

N-o sã mã întind ca nesãtula pe tot raftul, dar tot va trebui sã menționez douã cãrți pe care m-am cocoțat686255 ca sã vãd mai departe. De format, m-a format “Recreația mare” a lui Sântimbreanu, în special povestea cu Griguțã Mnemonicu’, un elev genial care a inventat un truc de învãțat pentru recapitularea finalã. Memora doar prima silabã din denumirile munților, lacurilor, vãilor, ca sã economiseascã timp. Zametrasgibico, Sumolbitropu, Greneposuca, astea-s formulele, prescurtãrile, ce mai, toatã Geografia patriei. Bineînțeles cã a eșuat glorios. De reprogramat însã, m-a reprogramat Daniil Harms cu volumul sãu de un absurd neîndurãtor, “Iluzie opticã”. El m-a învãțat sã sparg tipare, sã nu-mi fie fricã de elucubrații și sã recunosc imediat ciorile patrupede cu cinci picioare. Am constatat ulterior cã asta e o deprindere utilã, mai ales când locuiești, ca mine, la etajul opt.

( :)) – Nu știu vouă, dar mie mi-au dat lacrimile de râs :)) )

 

Audrey Parker de la thesagittariusbooksblog.wordpress.com

 

2unznu9

Una dintre cărțile care m-a schimbat mai bine zis care mi-a schimbat felul de a gândi și a vedea lumea este Lista lui Schindler. De ce această carte ? Pentru că mi-a dat de înțeles că indiferent de ce se va întâmpla mereu va exista o rază de lumină, o persoană ce va își va ajuta semenii la greu, o persoană care e în stare de orice. Există speranță și trebuie să credem asta.

 

 

 

 

Andreea Ilie de la bookysme.wordpress.com si shattering-words.blogspot.ro

 

jane-eyre-189407O carte care a ajutat la formarea mea ca om este „Jane Eyre” de Charlotte Bronte. În ciuda vremurilor și a greutăților pe care le-a întâmpinat, personajul principal feminin, care dă și numele cărții, a reușit să răzbească în viață prin propriile forțe. Nefiind o mare frumusețe, dar cu o minte sclipitoare și o inimă mare, tânăra a știut să ducă un trai decent, găsindu-și un loc de muncă cinstit și descoperind dragostea alături de un bărbat care-i aprecia spiritul curios și năzdrăvan. Jane n-a aspirat niciodată la bogăția altuia și n-a vrut răul celor din jur, ci a luptat până la capăt, cu demnitate și mult curaj, să aibă libertatea pe care și-a dorit-o dintotdeauna. „Pot trăi singură, dacă demnitatea și împrejurările îmi cer s-o fac. Nu trebuie să-mi vând sufletul pentru a cumpăra fericire. Am o comoară interioară, cu care m-am născut, care poate să mă țină în viață când toate plăcerile din afară îmi sunt refuzate sau oferite la un preț pe care nu-l pot plăti.”

 

Alina de la Carti + Alina

 

Când am fost pusă în situțtia de a spune care este cea mai formativă carte în opinia mea, primul lucru 17375035care mi-a venit în minte a fost Ayn Rand cu a sa Revoltă a lui Atlas. Mă gândeam la cât de multe lucruri despre felul în care funcționează lumea am învățat din ea și la cât m-a ajutat să îmi descopar niște adevăruri pe care nu credeam că le am atat de bine fixate în minte. Următoarele rânduri, însă, nu vor fi despre Ayn Rand, ci despre Furnica și Porumbița, prima carte pe care am citit-o vreodată, de Lev Tolstoi. Este normal ca această culegere de fabule și scurte povestiri pentru copii să aibă o influență mare asupra mea, pentru că prin ea am descoperit cititul, iar povestirile precum și ilustrațiile foarte bine realizate din aceasta mi-au creionat o lume în alb și negru, o lume cu valori reale ce au rămas cu mine până în ziua de azi. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost faptul că nu îți sunt înmânate concluziile povestioarelor, ceea ce instigă un copil la gândire, la analizarea lumii din jurul său. Una din pietrele de la temelia curiozității și nevoii mele de a analiza este reprezentată de această carte și tocmai de aceea o recomand cu mare căldură tuturor copiilor. Bineînțeles, au mai fost și alte titluri în afara celor două menționate, însă le voi menționa cu o altă ocazie.

 

More than b00ks de la morethanb00ks.wordpress.com

 

Care este cea mai formativă carte pe care ai citit-o? Mulți ar spune că fiecare carte te schimbă într-un mod sau altul, cu fiecare lectură îți mai șlefuiești puțin, chiar infim, caracterul și te poți identifica cu orice paragraf, oricât de neînsemnat ar fi pentru o altă persoană. Și nu spun că nu este așa. Da, cu fiecare rând citit înmagazinezi informații, chiar dacă nu ești conștient, chiar dacă nu îți dorești, ele se duc acolo, undeva, astfel devenind unul din adjuvanții definitivării tale ca om dintr-un viitor nu foarte îndepărtat. Și da, suntem unici, iar sentimentele atribuite inconștient de autor unor cuvinte sunt percepute diferit și tocmai asta face diferența în privința empatiei față de cărți, genuri, autori, diferența în alegerea unei cărți care te-a marcat, pentru că una cu siguranță te-a făcut să o percepi drept oglindă. Probabil dezamăgitor, răspunsul meu este nu, nu există o carte care să-mi fi schimbat în vreun fel viața sau o carte cu care să mă identific într-un mod înfiorător ori o carte care să mă emoționeze cu fiecare nou capitol și asta deoarece nu am citit îndeajuns de mult. Nu am cunoștințe atât de vaste în materie de lecturi, nu am ajuns la punctul în care să pot descifra atât de ușor texte, nu m-am maturizat îndeajuns încât să înțeleg tot ce-mi invadează creierul și, mai presus de toate, încă nu am simțitaceea este cartea astfel încât să strig ,precum Arhimede, „Evrica!”. Dar asta nu înseamnă că nu va exista.

 

Georgiana de la  timpdecitit.blogspot.ro

 

zece-respiratii-scurte-vol-1_1_fullsize

Cea mai formativă carte citită se intitulează „Zece respirații scurte”. A fost o lectură relaxantă și captivantă care mi-a oferit tot ce aveam nevoie. Dragostea, este tema dominantă, însă se împletește foarte armonios și cu acțiunea. A fost o poveste ce mi-a ramas întiparită în minte. A avut diferite momente triste, altele fericite, și unele de extaz. Mister și iubire – cea mai frumoasă combinație. Pentru mine această carte ocupă locul celei mai formative cărți, pentru că mi-a transmis tot ce mi-am dorit, și am înțeles-o pe deplin.

 

 

 

Andrei Cioata de la Where the rain falls

 

Dacă ar fi să vorbesc despre cărțile care au ajutat la formarea ca peronalitate – și nu numai, pentru că aceste cărți au reprezentat un pion principal și în drum meu literar, cred că nu mi-ar ajunge câteva ore. Așadar, o să-ncerc ca, din multitudinea de cărți, una singură să aleg. Oricum, toate cărțile, într-o manieră oricât de mică, au însemnat ceva pentru mine, înscriindu-se în sufletul meu. Că au fost bune, că au fost mai puțin bune, ele reprezintă prieteni dragi la care mereu, dar mereu mă voi întoarce cu drag. Totuși, cred că o carte care, într-adevăr, a ajutat la formarea mea, este Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell, una dintre cărțile mele preferate de câțiva ani încoace. M-am îndrăgostit de el după ce l-am citit. De fapt, încă de la primele pagini am știut că nu voi fi dezamăgit de povestea de viață pe care Margaret reușește să o creioneze cu atâta talent. Ceea ce a izbutit autoarea Margaret Mitchell a fost ca, din detaliile operei, nu întotdeauna relevante, să alcătuiască o imagine de o incontestabilă expresivitate dramatică. Pentru că, acționând în împrejurări care solicitau înșuriri cu totul neobișnuite, Scarlett însăși ajunge să se descopere sieși, să călătorească în propriul ei pelerinaj: întreaga ei comportare între șaisprezece și optsprezece ani e determinată de limitele propriului atavism, fenotip, de la calitățile moștenite de la tatăl său, muncitor și dârz, și de la mama sa, o visătoare aristocrată, de o sensibilitate aparte. Consecințele acestei comportări au fost iremediabile și Scarlett a fost obligată, după aceea, să le îndure, viața ei sufletească fiind determinată de o inflexibilă încredere în sine. Ceea ce a reprezentat un teacher pentru mine a fost tocmai modul în care Scarlett, eroina romanului, evoluează, se transformă. Pentru că autoarea o analizează cu atâta minuțiozitate, cu atâta detaliu – sub lupa groazei, a permanentei priviri umane, încât pur și simplu îți imaginezi că Scarlett ar putea fi parte din fiecare, din tine, din mine, și tu ai fi putut acționa, gândi, trăi ca ea. Înveți din greșelile ei, din modul în care acționează. Poate, na, ar spune alții că asta sună deplasat, însă deloc. Scarlet este un personaj de care, înainte de a-ți ajunge sub piele, te detașezi, față de care ești rece. Pentru ca, mai apoi, să ajungi să-l iubești.

artificii

aripile-vintuluiCă acest roman încă se citește este de prisos să spun. Și încă cu mare interes. O dovedește, firește, popularitatea li care nu a scăzut de-a lungul celor aproape trei decenii și ceva de la apariția lui la noi (București, 1970, Editura Univers). Fără să fi introdus vreo inovație stilistică, fără să fi realizat o construcție epică diferită de cea de până atunci – și, poate, tocmai din aceste motive – romanul Pe aripile vântului a reușit să-mi fie pe plac așa cum n-a reușit altul. Îl recomand cu drag tuturor celor care vor să citească ceva bun, de calitate și clasic. Vă spun, Margaret Mitchell a știut să surprindă felul în care este omul în cea mai adâncă celulă a firii sale etnice. Și, descoperind omul, înțelegi viața.

 

 

 

thank-you-picture

 

Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri și vă urez mult succes cu proiectele voastre.

Intenționez să mai fac un post asemănător. Dacă aveți propuneri de bloggeri sau dacă aveți un blog și vreți să scrieți despre acest subiect câteva idei atunci lăsați-mă să știu. Mă găsiți pe pagina de fb sau puteți lăsa un comentariu la această postare.

Numai bine 😉

Reclame

5 gânduri despre &8222;Top 9 bloggeri: despre cea mai formativă carte pe care au citit-o&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s