Cronica unei desparțiri de Andreea Chiuaru- recenzie

 

IMG_20160818_193453

Înainte să încep vreau să vă mărturisesc că nu citesc de obicei romane de dragoste. Sunt sceptic în ce privește acest concept arhifolosit in literatura contemporană. Ceva din textele Andreei de pe blogul acesteia m-a intrigat îndeajuns ca să-i citesc cartea.

Publicată anul acesta, „Cronica unei despărțiri”,  după cum reiese din titlu, este povestirea sfârșitului unei relații dintre naratoarea fără nume și Alex.

Un rollercoaster emoțional, de la început până la sfârșit cartea abordează în principal iubirea dar, și mai important, descoperirea de sine și evoluția de la adolescență la maturitate.

După cum a dezvăluit autoarea, acțiunea și personajele sunt fictive dar in același timp, ca în orice operă, găsim o conexiune cu scriitorul, mai ales in eroina romanului.

Romanul se desfășoară pe parcursul unui an și este  împărțit în capitole, fiecare cu titlul unei luni, încheiate cu o scrisoare adresate lui Alex.

Deși naratoarea ne mărturisește încă de la început că ,, (…) despre iubire nu se scrie cu stiloul, pe foi, ci cu vârful degetelor pe spatele dezgolit al omului la care-ți-este inima. “ aceasta reușește să surprindă perfect prin ce trece o adolescenta când suferă din cauza unei despărțiri de băiatul pe care îl iubește enorm, care de asemenea îi definește conceptul de fericire și îi oferă acel sentiment de „acasă”.

„Oare de ce se despart oamenii care se iubesc?” e întrebarea pe care și-o pune la un moment dat.

Ea și Alex s-au iubit, la început amândoi în același timp, numai că odată cu trecerea vremii, ca orice lucru nou, acesta își pierde din farmec, și de cele mai multe ori doar în ochii celui sau celei care o deține.

Alex… înțeleg ca băieții, cel puțin 90% din aceștia, nu au idee cum să-și exprime sentimentele dar dacă ar fi existat în inima lui același lucru ca și în inima ei, lucrurile nu ar fi ajuns să se termine așa.

Vă spun sincer că mă deranjează enorm când cineva, fată sau băiat, susține ca fericirea depinde de o alta persoană. Deși înțeleg că e cel mai probabil din cauza vârstei, personajul principal ii permite lui Alex să fie singura ei viziune atunci când aceasta se gândește la o viată fericita.

Ea își dă seama că trebuie să învețe să trăiască far el, să învețe să fie completa fără dimineți în care chiulea de la scoală doar ca să petreacă timp cu el în apartamentul lui, fără cafeaua prea dulce pe care o beau amândoi în timp ce el fuma, fără prăjiturile de casă și portocalele oferite de mama acestuia, fără căldura mâinilor lui, fără respirația acestuia pe gatul ei și fără discuțiile despre viitor avute pe banca lor din acel parc.

Deși în urma unei neînțelegeri acesta își găsește o alta iubita continua să susțină că încă ține la ea, că au ceva special DAR rămâne cu iubita nouă, pentru că „nu vrea să o rânească”…

Naratoarea noastră atașată nu de el, ci de amintirile pe care aceștia le-au creat împreună, accepta, deși nu fără remușcări, să fie a doua alegere a lui Alex, neputând, cum am menționat deja, să-și imagineze viața fără el.

Alex devine un străin care se joaca cu fericirea ei. Ea ignora complet faptul că de fiecare dată când el are de ales între ea și Ioana (noua iubită) o alege pe Ioana.

Menționez ca are 17 ani, este probabil prima ei relație serioasă, dar nu o să înțeleg niciodată cum nu se poate detașa de el în ciuda faptelor lui. Oameni buni, iubirea de sine e MEREU pe primul loc.

Prin scrierile sale ea evadează din realitatea dureroasă și dorește ca odată cu transpunerea pe hârtie a sentimentelor să poată renunța la „iubirea” asta, deși eu nu o pot numi așa.

Se trezește in fiecare zi cu părerea că Alex și-a încălcat de mult deadline-ul și deși stie că nu e bine să traiască așa, la orice, cât de nesemnificativă, tentativă a acestuia de a o recuceri, ea îi mai dă înca o șansă să își dovedească sentimentele.

După un an întreg de așteptare sentimentele ei se schimbă. Să fi fost iarna rece cea care e responsabilă, să fi fost încercările acesteia nereușite să îl uite și să îl înlocuiască? Nu știu, dar mă bucur foarte mult că întra-un final înțelege.

Înțelege că fericirea ei e prioritară. Împlinirea vârstei de 18 ani, pe lângă nemulțumirea că nu se simte încă adult, îi aduce o revelație.

Fiecare dintre noi se crede invincibil când iubește. Ne luptam cu indiferența partenerului în speranța că lucrurile o să se schimbe. Dar nu e așa.

După câteva săptămâni în care rupe orice legătura cu Alex aceasta realizează ca nu îi mai simte lipsa. Se regăsește în romane nu întotdeauna cu final fericit, dar și în certitudinea că viața merge înainte indiferent de amintirile, atât de neprețuite, care au rămas…amintiri.

Toate aceste emoții și sentimente pe care le trăiește într-un an au ajutat-o să devina…ea.

 

Vreau să ii mulțumesc autoarei pentru oportunitatea de a citi această carte și totodată să ii mărturisesc că o s-o susțin în cariera nu tocmai ușoară pe care a ales-o.

VIKTOR OLARU

Pentru detalii si comenzi – www.blogpentrusuflet.ro/cronica-unei-despartiriî

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cronica unei desparțiri de Andreea Chiuaru- recenzie&8221;

  1. Felicitari pentru recenzie! Am citit si eu cartea si mi-a placut foarte foarte mult. M-am regasit cred ca in tot ce a scris ea, doar ca eu inca nu am ajuns la acea decizie drastica de la sfarsit.
    Asta cu „nu inteleg cum nu se poate detasa de el in ciuda faptelor lui” este relativa. Este ca un razboi in interiorul tau, stii ca nu este bine cum procedezi si care este alegerea corecta si sanatoasa pentru tine dar pur si simplu nu te poti detasa. Si decat sa nu ai deloc persoana respectiva, mai bine o ai putin si stii ca in acele mici momente petrecute impreuna uiti de probleme si de griji. Ce se intampla dupa ce ajungi acasa si dispare euforia si reapar remuscarile este o cu totul alta discutie muult mai lunga :))

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s