Top 3 personaje feminine de care m-aș îndrăgosti dacă ar fi reale

Vă tot ameninţ de ceva timp cu articolul ăsta şi a cam venit vremea să trec la fapte. 🙂

Vă invit deci să citiţi top 3 personaje feminine de care m-aş îndrăgosti dacă ar fi reale. Îndrăgosti e cam relativ totuşi. E un termen greu. Nu mă contrazic, susţin în continuare unele lucruri pe care le-am spus despre „iubre” doar că mulţi înţeleg un ataşament pe care eu l-aş putea avea pentru cineva că fiind iubire şi atunci folosesc acest termen, deci să se înțeleagă de ce.

 

1. Catherine EarnshawImagini

La răscruce de vânturi de Emily Bronte

O! Draga de Catherine. Aţi auzit voi de un personaj mai frumos, mai bine conturat, mai spumos decât ea? Femeia asta e atât de complexă şi complicată şi simplă și previzibilă şi imprevizibilă şi un paradox total. E greu de înţeles, o mare calitatea pe care nu o atribui multor personaje. Nu e sensibilă, cel puţin nu din punctul meu de vedere. Mi-a plăcut puterea ei, faptul că înainte să îl iubească pe Heathcliff a avut sentimente de milă pentru el, din punctul ăsta de vedere, faptul că ea a avut atâta putere în faţa lui, ea merită toată admiraţia mea. E complicat şi în acelaşi timp foarte simplu. Ia tot ce e mai bun de la simplitate şi se joacă cum vrea ea cu firea ei complexă. Te pune la pământ. E încăpăţânată şi orgolioasă, principii care nu mă lasă să uit că e totuşi o femeie, una dată dracu’, dar o femeie, iar în unele momente suferă, e rănită, e moale şi delicată, se joacă cu tine. Să nu cedezi în faţă propriei tale dorinţe din cauza orgoliului şi a „necesităţii” de a avea mai mult. Să nu renunţi la lucrurile materiale pentru o persoană, asta înseamnă să fii pe primul loc în topul ăsta. 

2. Sofia

Lupii trecutului. Sofia  de Natașa Alina Culea

Mi-a plăcut de Sofia pentru că a știut să  fie misterioasă, de la început până la sfârșit a fost o enigmă Imagini pentru sofia din lupii trecutuluinedeslușită pentru mine, un mister absolut. Nu am aflat mare lucru despre ea decât dintr-un jurnal vechi în care a scris cu mult timp înainte, dar despre ea cea actuală, ea cea care mi-a fost alături pe măsură ce înaintam în lectură nu ştiu decât puţine lucruri, prea puţine. Cum şi-au pus amprenta evenimentele din viaţa ei prezentate în jurnal nu pot decât să intuiesc, iar să-mi las imaginaţia să se plimbe aiurea în căutarea respunsurilor…
Am mai apreciat-o pe Sofia şi datorită principiilor ei. E o fată (îmi e greu să-i spun femeie, femeile nu au idei aşa profunde) plină de idei, idei filozofice. Mi-a propus o călătorie foarte interesantă prin timp şi prin profunzimile vieţii. E ceva ce ea vedea diferit şi mi-a plăcut. Nu ştiu dacă tinereţea, jovialitatea ocazională, uşurinţa în exprimare sau prospeţimea/tinereţea replicilor ei m-a încântat atât de mult, dar ştiu sigur că modul ei unic de a privi lumea, viaţa şi, de ce nu, chiar iubirea, m-au impresionat atât de tare încât să-mi doresc să fi fost reală. Probabil m-aş fi oferit să-i comand un ceai şi ea m-ar fi refuzat. Ar fi fost o zi tare, tare bună.

 

3. CécileImagini pentru bonjour tristesse cecile

Bonjour tristesse de Françoise Sagan

Ce copil, ce adolescent. Nu ştiu de ce îmi doresc ca această faţă de 17 ani să fie reală. Nu are nimic de împărţit cu mine înafară de tristeţea ei. Nu ştiu dacă e ea, dacă e firea ei sau dacă e cartea în sine, dar cred că pentru tot restul vieţii mele voi continua să mă agăţ de Bonjour tristesse în toate modurile posibile. Cécile e simplă, e natural, e aşa cum trebuie să fie, fără excese. Nu găsesc nimic feminin, nimic senzual şi nimic atipic în personalitatea ei, e doar o adolescenţă, una care m-a fascinat peste măsură. O văd, mi-o imaginez, mi-o închipui în diferite locuri, îi cer sfatul în diferite situaţii, aş vrea să fie aici pe bune, să îmi călăuzească drumul pe bune, să mă înveţe ce să nu fac că să rămân fericit… pe bune. E mai mult un ideal feminin decât o persoană, pare atât de reală în carte încât nu mă îndoiesc nicio secundă că ea chiar a existat cândva, chiar dacă doar în interiorul autoarei, ea a fost reală. Aici e dilema. Pare atât de reală, atât de existentă şi fixată undeva în timp dar totuşi e doar o idee, e prea perfectă, cu tot cu defectele ei ea continuă să fie ceva ce mi se pare imposibil de atins. Am mai spus, dar îmi place să o tot spun: e o idee, eu iubesc ideile.

Iar spre final un bonus:

Că tot s-a anunţat lansarea romanului Nopţi la Moncao de Nataşa Alina Culea să vă spun puţin şi despre personajul principal feminin, Nika, despre care ştiu aşa, puţintele, din fragmentele postate de autoare pe blogul personal.

Nika este, în principiu şi din ce am dedus eu, o curvă. Şi curvele trebuie apreciate. Mi se par complexe, indispensabile unei bune funcţionari a societăţii. Fără ele lucrurile ar fi mult mai dificile, afacerile ar fi aproape imposibile şi relaţiile de durata ceva de care ar fugi nu numai bărbaţii, dar şi femeile. Nu, Nika nu e o curvă clasică care stă în colţul străzii, e o curvă… psihologică. Se poate? Sigur că se poate, te face din vorbe. Despre genul asta de curvă spuneam eu că are nevoie socieatatea. O femeie care să te facă din vorbe. Practicarea actului ia prea mult timp, iar timpul fiecăruia e limitat.

 

Uitaţi că am reuşit să postez şi acest articol promis de multă, multă, multă vreme. Aici sunt doar câteva dintre „amantele” mele literare cu care îmi place să conversez imaginar uneori. Nu e ca şi cum aş vorbi cu ele, evident, dar îmi place să mă flatez singur şi să spun că le cunosc destul de bine încât să ştiu cam ce mi-ar răspunde.

Voi de care personaje feminine v-aţi îndrăgosti dacă ar fi reale?

Până ne recitim, spor la citit… femeile. 😉

Reclame

24 de gânduri despre &8222;Top 3 personaje feminine de care m-aș îndrăgosti dacă ar fi reale&8221;

 1. Foarte tare articolul. Mă felicit pentru idee :)) Glumesc, deci … interesante descrierile făcute personajelor, nu pot decât să mă pronunț în privința lui Catherine, că doar asta am citit. Și sunt de acord cu tine 😀
  Pe Sofia îmi doresc să o cunosc, în ciuda faptului că Marat n-a picat chiar în momentele mele de maximă iubire, dar cel mai tare mai făcut curioasă cu Bonjour tristesse . Suna tentant, chiar prea tentant!

  Apreciat de 1 persoană

  • In primul rand chiar te felicit pentru idee, mi-a facut placere sa scriu articolul asta, parca il aveam de ceva timp ingramadit acolo in mine. La Catherine nu ai cum sa dai gres, e asa de cimplexa si unghiulara ca de oriunde ai privio ii poti atribui o groaza de calitati si defecte pe care sa le poata vedea si ceilalti. E facuta din oglinzi, asa ii placea unui bun prieten de al meu sa-i spuna. E asa de absoluta ca inglobeaza in ea toate virtutile si viciile.
   Pe Sofia trebuie sa o cunosti, pana acum e cea mai buna carte a Natasei pe care am citit-o si o recomand tuturor, desi din ce am mai ciupit cate un fragment pe ici pe colo din Nopti la monaco se poate ca acea carte sa fie cea mai buna carte pe care am citit-o de la ea 😉
   De cecile nu stiu, e tinerica, e dezorientata, mi-a parut un copil paragraful asta, in urmatorul mi-a parut ca vorbeste ca mama, in altul parea un dumnezeu. E o idee, exact cum am spus. Iti reconad ca prima carte pe care o citesti chiar acum, in viitorul apropiat, sa fie bonjour tristesse. E absolut absoluta.
   Multumesc din nou pentru idee si ma bucur ca ti-au placut alegerile mele, mai am atatea femei care m-au fascinat, cu siguranta voi mai face un astfel de top. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Daca eram un tip din Romania secolului XX, cred ca m-as fi indragostit de Lorelei a lui Teodoreanu. In zilele noastre, de Dru din „Strange Angels” ( stiu ca seria nu e prea cunoscuta si ca Dru e minora, dar ii dau, totusi, o sansa), iar in viitor, de Cassie, din „5th Wave”. Si Catherine a ta e crush material, dar pe mine m-ar interesa mai mult Emily Bronte 😀 Poate si Miranda din „Colectionarul” lui John Fowles. Cam multe personaje feminine ideale in literatura, hm? 😉

  Apreciat de 1 persoană

  • Ca sa-ti raspund inainte de toate la intrebare o sa iti spun da, cam mult ideale. Din pacate ne fac sa ne fixam ideale prea inalte si asta nu face decat sa suferim cumplite dezamagiri in viata reala, cine are totusi nevoie de viata reala cand are carti? Nu am citit niciuna din cartile pe care le-ai mentionar, poate doar Lorelei acum mult timp in copilaria mea indepartata, dar cred ca voi reveni cu un astfel de top pentru ca mai am atat de multe de spus despre atat de multe femei care m-au marcat.
   Legat de faptul ca preferi autoarea in loc sa o preferi pe Catherine mi se pare o chestie super interesanta. Nu m-am mai gandit la asta pana acum dar tocmai mi-ai deschis o portita. Tocmai am realizat ca autoarea are in ea toate personajele feminine pe care le-a construit pentru ca in fond ele sunt rezultate din ea, sunt produsul mintii ei deci fiecare are doar cate o bucatica din autoare. Foarte interesant, nu am privit niciodata autoarele in felul asta. Multumesc pentru idee, uite ceva la care sa ma gandesc. 😉

   Apreciat de 1 persoană

   • Am citit vara asta „Surorile Bronte” de Zoe Dumitrescu Busulenga si, cu toate ca autoarea scrie o biografie in care e evident ca o favorizeaza pe Emily, cartea mi-a oferit un alt punct de vedere si m-a ajutat sa inteleg mai bine de ce romanele respective sunt scrise intr-un fel sau altul. Cu placere si spor la gandit 😀

    Apreciat de 1 persoană

   • Eu nici macar nu am auzit de carteas asta dar e pe lista. Cum sa-mi scape ceva ce suna atat de promitator? 🙂
    Stiu si eu cate ceva despre autoare, dar parca vreau sa stiu mai mult. Ma straduiesc sa citesc cartea asta cat mai repede.
    Spor la gandit si tie, sigur casesti tu o idee tentanta 😉

    Apreciat de 1 persoană

 3. Doar oprima carte am citit asa ca descrierea mi se pare corecta 😉 . Pe celelate doua carti nu le-am citit dar nu e timpul pierdut. Daca pe cele doua Sofia si Cecile inseamna ca „te-au marcat” 😛

  Apreciat de 1 persoană

  • Cele doua m-au marcat in moduri diferite, sunte diferite. Ideea e ca pana si eu ma uit cum de am adunat in topul asta firi si personalitati total opuse. Cred ca pana la urma niciuna nu e perfect, chiar daca sunt din carti, uneori as vrea ca una sa fie tot. Parerea mea e ca Catherine e cea mai complexa si are ceva din fierea celorlalte doua, dar unde nu e autonomie e instabilitate si atunci nu e nici ea chiar atat de perfecta. O sa mai fac curand un astfel de top, pentru ca mai sunt multe astfel de femei pe care le-am indragit si care m-au fascinat.

   Apreciază

 4. Despre scriitoarea Natasa Alina Culea ,
  stiu si eu cate ceva dupa ce am citit cele postate de SVETLANA pe
  http://fileviatasicarti.wordpress.com
  Placandu-mi cum scrie, am dat REPUBLICARE si pe My Blog
  http://aliosapopovici.wordpress.com
  Cat despre persoanele din fotografiile sus postate, toate sunt frumoase dar, scuzata-mi fie lipsa de modestie, nici persoanele din fotografiile postate pe blogul meu nu-s de neglijat ! 🙂
  Weekend placut ! 🙂
  Aliosa.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s