Cum citesc când am un program agolmerat

E simplu. M-am gândit că unii dintre voi ar putea fi interesaţi să afle cum eu, care am atât de puţin timp liber în ultima perioadă ţinând cont că a început şi facultatea, pot încă să îmi mai permit luxul de a citit o carte şi de a mai scrie şi pe blog. Nu ţine neapărat de cât de aglomerat e timpul tău, ţine mai mult de obişnuinţă.

Cum citesc? Cu cartea în mâna. Mi-am făcut un reflex din a citi chiar şi atunci când am câteva minute libere. Am cărţi peste tot, în geanta cu laptop-ul, în mână, în buzunarul de la spate (pentru cei tentaţi să mi le fure să ştiţi că verific dacă mai am cartea din două în două minute, păziţi momentul oportun), în maşină, în sertar, în bucătărie… nu chiar în bucătărie, m-a luat valul. Dar e important să am cărţi în jurul meu pentru că atunci când ştiu că trebuie să aştept ca ceva să se întâmple cea mai bună variantă a mea este să citesc încă o pagină din carte. Nu e greu, am mai spus, totul ţine de reflex. Cu cât te obişnuieşti mai mult să citeşti zilnic cu atât mai natural ţi se va părea. Nu m-am obligat să citesc, nu mă forţez, departe de mine orice m-ar face să mă simt obligat, cu atât mai mult obligat faţă de mine însumi, dar prefer să spun că m-am motivat… automotivat.

Un ghid simplu în 5 paşi că să faceţi din citit un reflex? Nu am unul, vă dau doar câteva ponturi pe care le-am testat singur fără să urmăresc neapărat un program fix sau ceva.

1. Eu sunt unul dintre acei oameni care preferă clasici şi pe care îl mănâncă tălpile să îi recitească. Atunci când am o carte începută pe care nu o pot căra peste tot prefer să iau după mine Portretul lui Dorian Gray sau Bonjour tristesse şi să recitesc pasaje, idei, paginile marcate sau propoziţiile subliniate, am o plăcere de a le reciti şi reinterpreta şi așa mi-am format obiceiul de a citi. Nu mă simt confortabil sau normal dacă nu citesc când nu am altceva de făcut. Uneori citesc când sunt pe fb, de ce? Pentru că mă plictisesc de viaţa oamenilor reali, ei sunt plictisitori uneori.

2. Citesc când sunt cu oamenii nesuferiţi. Toate ideile astea or să meargă doar dacă ai ceva material de citit la îndemână, până şi un kindle e ok. Uneori când nu suport persoana din faţa mea sau spune lucruri care mi se par deplasate scot cartea şi nu doar mă prefac că citesc, eu chiar citesc. Dacă simt că omul respectiv îmi poluează creierul mă simt absolut dator să-i fac o cură de detoxifiere, fie ea şi cu un young adult, dacă nu am altceva. În general nu contează dacă respectiva persoană vorbeşte chiar cu mine sau dacă suntem doar noi doi, decât să intru într-o discuţie cu el/ea mai bine nu îl bag în seama, se opreşte el până la urmă. Da, sunt nepoliticos, dar dacă asta mă ajută să citesc mai mult îmi asum răspunderea.

3. Dacă nu am un program încărcat citesc zilnic cel puţin o oră. Cum? Chiar aşa, îmi pun un cronometru şi citesc o oră. Dacă mă prinde cartea citesc mai mult, dacă nu mă prinde încă o citesc, doar că fac şi comentarii ironice la adresa celor scrise. De obicei cu voce tare, de obicei chiar dacă sunt în compania cuiva, de parcă cei din jurul meu sunt obligaţi să ştie ce propoziţie am citit eu chiar în momentul ăla… Uneri e amuzant, alteori dubios. Depinde de ei, nu de mine, eu sunt același 🙂

4. Nu cred că am un număr 4, dar să las 3 ar fi fost prea biblic. În principiu cam asta făcut şi încă fac ca să îmi induc modulul de „cititor” oricând am puţin timp liber.

Dacă aveţi voi alte strategii vă invit să mi la spuneţi şi mie, sunt curios şi poate o să ajung să citesc mai mult.

Până ne recitit, spor la citit. 😉

Reclame

3 gânduri despre &8222;Cum citesc când am un program agolmerat&8221;

  1. Stiu cum e sa ai carti peste tot… in geanta, in masina, in dormitor… si slava Domnului si pentru cartile electronice! Asa am mereu pe telefon la dispozitie o mica (a se citi mare) biblioteca. ☺ Si indiferent de ora sau de loc, pot citi.

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s