Nopți la Monaco – Recenzie

Imagini pentru nopti la monaco

Autor: Natașa Alina Culea

Data lansarii: 19.11.2016

Citate:

Editura: Librex

Nota: 5/5

Aş vrea ca toamna aceasta să vă pregătiţi pentru o poveste inedită. Nataşa Alina Culea lansează Nopţi la Monaco iar eu am fost destul de norocos încât să citesc deja manuscrisul. Credeţi că sunteţi pregătiţi pentru ce urmează să citiţi în cartea asta? Noul roman al Nataşei nu seamănă cu nimic din ceea ce aţi citit până acum. Un fel de palmă peste față în timpul lecturii. Un roman foarte interactiv. Parcă te lovește fizic.

E prima carte care construieşte o camera a oglinzilor unde se reflectă realitatea socială actuală în culori şi imagini clare. V-aţi săturat de comunism şi de problemele secolului trecut? Foarte bine, şi eu. Acum avem în sfârşit cartea care vorbeşte despre problemele noastre şi ne pune faţă în faţă cu disfuncţionalităţile şi părţile putrede ale gândirii umane.

Nicoleta Dragomirescu este o fată din Văleni care, printr-un concurs de împrejurări fericite, ajunge pentru un timp la mătuşa ei, în Piteşti, unde descoperă prin prisma cărţilor cât de mare este lumea. Promiţându-şi că într-o zi va ajunge în toate acele locuri despre care citise, Nicoleta face tot posibilul să înveţe cât mai mult. Este avidă de cunoaştere aşa cum sunt majoritatea tinerilor din România, diferenţa este că Nicoleta nu aşteaptă informaţia calup, ea învaţă de peste tot.

Ajunge să urmeze o facultate de litere în Bucureşti (aka viitoare muritoare de foame), însă, fără sprijin financiar din partea familiei, este nevoită să se descurce cum poate. Aşa îl întâlneşte pe Sidar, un turc căsătorit şi aciuat în Ro care o seduce şi îi ia minţile. Fără nicio intenţie de a-şi părăsi familia, Sidar este cât se poate de indiferent atunci când află că Nika (nume pe care el i l-a dat şi cu care protagonista se va recomanda după aceea) este însărcinată. Nika face un împrumut bancar, un avort şi pleacă în Malta ca să nu poată fi extrădată.

Perspectiva obiectivă îi oferă autoarei multe oportunităţi şi posibilităţi. Cartea e foarte reuşită tocmai datorită faptului că un narator omniprezent ne face cunoscute date despre care Nika, prostagonista, nu ar fi fost în stare să ne spună mare lucru.

Greutăţile vieții aproape că o lasă fără simţiri. I se pare nedrept şi abuziv modul în care lucrurile merg mereu împotriva ei şi, sincer, sunt de aceeaşi părere, dar nu aşa ştie viaţă să se facă interesantă? Unii o duc prea bine alţii prea rău.

Nika este un personaj simbol. Un model de urmat. Ne oferă un exemplu de război purtat împotriva destinului. Vrea să îşi depăşească condiţia şi face orice pentru asta. Mesajul pe care îl transmite ea e: „tuturor ni se dau şanse, depinde de noi dacă profităm de ele şi ce suntem dispuşi să oferim în schimb”, ori, mai profund, „viaţa-i o curvă, cât plăteşti atât primeşti”.

Aşadar Nika se lupta să supraviețuiască în Malta doar pentru că nu a vrut să rămână blocată în Văleni şi să vândă în piaţă brânză şi roşii sau să lucreze cu maică-sa la fabrică. Cu ce a greşit? Păi cam asta se întâmplă când vrei să ieşi din rând şi să mergi în faţă. Viața-i nașpa, ce să-i faci? Ca să îţi schimbi locul, trebuie să munceşti şi să suferi. Nika a primit o ofertă de la şeful companiei în care lucra. De la xerox şi fax a ajuns să încheie afaceri. Nu, nu vă închipuiţi că i-a dat o sucursală a firmei să se ocupe de ea, Nika a ajuns dama de companie a firmei. Era trimisă peste tot în lume ca să convingă diferiţi oameni de afaceri să semneze cu compania pentru care lucra.

Nika este, în principiu şi din ce am dedus eu, o curvă. Şi curvele trebuie apreciate. Mi se par complexe, indispensabile unei bune funcţionari a societăţii. Fără ele lucrurile ar fi mult mai dificile, afacerile ar fi aproape imposibile şi relaţiile de durată ceva de care ar fugi nu numai bărbaţii, dar şi femeile. Nu, Nika nu e o curvă clasică care stă în colţul străzii, e o curvă… psihologică. Se poate? Sigur că se poate, te face din vorbe. Despre genul asta de curvă cred eu că are nevoie socieatatea. O femeie care să te facă din vorbe. Practicarea actului ia prea mult timp, iar timpul fiecăruia e limitat.

Este o fată foarte inteligentă, îşi foloseşte seducţia şi logica pentru a convinge şi rareori recurge la lucruri extreme şi înjositoare cum ar fi să se ofere cu totul în schimbul unei semnături.

Mă știți că ador curvele în literatură, sunt pasiunea mea. Cel mai fascinant simbol. Cum altfel ar funcționa lumea fără ele? Cum să nu apreciezi ceva atât de liber și de lipsit de morală? Sunt atât de libere și Nika mă pune în genunchi din punctul ăsta de vedere. Să nu cedezi în fața presiunilor eticii mi se pare o mare realizare. Fascinantă, Nika este fascinantă.

Primul client a fost şi ultimul. Îmi place ideea asta de simetrie pe care mulţi or să o înţeleagă abia după ce citesc cartea. Carlos Olivera îi fură inima şi raţiunea, dar din prisma recentelor evenimente şi eşecuri din viaţa ei ea încă nu e în stare să-şi dea seama de asta. Carlos este prima ei afacere, primul care semnează contractul şi tot Carlos este ultimul cu care ea va mai semna un contract la finalul cărţii.

În carte se reliefează două lumi aproape paralele, viaţa fetei la Văleni, intriga care o va conduce la Monaco şi viaţa total diferită de acolo. Romanul Nataşei e scandalos, Nopţi la Monaco a măcelărit așa-zisele virtuţi umane, a scos la iveală ceea ce toţi gândesc, dar nimeni nu spune.

Am apreciat micile ironii şi umorul presărat în dozajul potrivit la momentul potrivit. Confesiunile lui Nika au fost delicioase. Adevărate show-uri de stand up comedy cu tema „profunzime”. Carlos a fost construit ca un ideal masculin în timp ce Nika reprezintă partea parvenită, e prezentată de parcă nu ar merita iubire tocmai pentru a demonstra la final că fiecare dintre noi merită acest sentiment.

Ce să spun… divin.

În carte sunt tratate subiecte sensibile şi cât se poate de scandaloase. Afirmaţiile sunt reflecţii ale gândurilor noastre pe care, de obicei, le ţinem ascunse. Idei moderniste despre dragoste, sex, avort, pedofilie şi prostituţie. Ideea cum că banii aduc fericirea, o afirmaţie la care toţi am consimţit măcar odată, dar pe care nu multă lume o recunoaşte ca fiind adevărată. Teorii despre evoluţie umană, extratereştri, manipulare genetică şi divinitate. Un roman care le înglobează pe toate. Trebuie să admirăm curajul cu care cartea asta abordează nişte subiecte acide cu atâta uşurinţă.

O paralelă între două societăţi diametral opuse. Viaţa sărăcăcioasă din Văleni şi luxul şi opulenţa din Monaco. Şi totuşi toţi suntem sub același cer…

Mesajul cărţi perceput de mine este acela că nu contează unde eşti, atâta timp cât îţi doreşti să fii altundeva, poţi ajunge acolo. Nu contează cât de multe ai, dacă nu ai oameni dragi lângă tine nu are niciun sens. Nu contează cât bine faci, dacă oamenii vor să te calce, vor face tot posibilul să reuşească. Mintea umană e bolnavă şi putrezită, mustind în propriile gânduri meschine. Diferenţele sociale există pentru că noi permitem ca ele să existe. Prietenii sunt făcuţi să-ţi fie prieteni şi îţi vor rămâne aşa. Iubirea primează, fie că ştii asta sau nu. Familia ta va fi tot familia ta, indiferent de ceea ce vei face sau unde vei ajunge.

Finalul incert ne lasă speranţa unui posibil volum II dar încă nu putem fi siguri dacă va veni sau nu. Există un bilet pe care nu se prea insistă, dar care poate face mai multă vâlvă mai târziu. Un final promiţător, spun eu. Lasă puţine conflicte neîncheiate, dar unul singur mi se pare suficient încât să distrugă armonia şi să poată constitui intriga unui nou volum. Vom vedea. Personajele decid, nu Nataşa. Aşa mi s-a spus. 🙂

Vă recomand să așteptați cu nerăbdare cartea pentru că pe mine, cel putin, m-a surprins plăcut. Este un roman foarte bun cu mari șanse să devină cel mai căutat după lansare. Autoarea se depășește pe ea cu fiecare nouă carte venind mereu cu ceva nou.

Lansarea va avea loc la Gaudeamus pe data de 19 noiembrie 2016 începând cu ora 14. Este un roman actual, un roman care este tânăr, fresh și cât se poate de prezent. Ador tinerețea iar romanul ăsta miroase a primăvară și a nou născuți.

Un amestec de pasiune și intrigă, un roman senzual despre tainele sufletului omenesc distrus de piedicile sociale. Păi nu e asta frumos? Mă știți pe mine, îmi plac lucrurile în fața cărora pot fi cinic și pe care le pot privi pragmatic. Un text doar cu inimioare mi-ar fi fost inutil, un text cu substrat care să vorbească despre ceva, care să mă facă conștient de anuminte aspecte și care să mă fascineze… asta caut eu.

Până ne recitim, încercați să supraviețuiți până la lansare. 🙂

Reclame

8 gânduri despre &8222;Nopți la Monaco – Recenzie&8221;

 1. Abia o aștept! (ignor partea cu „Ajunge să urmeze o facultate de litere în Bucureşti (aka viitoare muritoare de foame)” – crede-ma eu am absolvit literele si am un salariu maricel, trebuie sa stii spre ce domeniu sa te orientezi atunci cand esti la litere 😉 daca mergi pe viziunea clasica conform careia poti fi doar profesor…)

  Apreciat de 1 persoană

  • Mai, marea majoritatea merg pe predat… stiu ca sunt si alte posibilitati dar asta e. Eu fac litere si tare ma tem ca nu o sa prind un post de traducator. Om vedea. Totusi cartea e fabuloasa. 🙂 Dupa ce apare trebuie sa o citesti.

   Apreciază

   • Dintre colegele mele mai putin de un sfert sunt in invatamant, daca ma gandesc le pot numara pe degetele de la o mana. Bine, la mine si zona de asa natura incat iti poti gasi un job ca lumea si daca esti de la Litere. Daca vrei sa fii doar traducator, trebuie sa stii ca trebuie sa iti iei atestatul, fie de la Ministerul Justitiei, fie de la cel al Culturii (cauta pe net legile, conditiile si vezi unde te avantajeaza) si apoi trebuie sa iti faci PFA, deci poti lucra si de acasa (am si eu pe blog cateva articole despre tradus si traducatori)… eu fac asta doar in sistem freelancing, jobul real e ceva mai complex, dar daca ai nevoie de detalii imi poti scrie pe Facebook 🙂 Sunt convinsa ca romanul e super.

    Apreciat de 1 persoană

   • Daaaa. Hai ca iti scriu pe fb. Ce sa-i faci, noi la suceava suntem mai saraci noi asa… m-am mai uitat la legi dar am inteles ca pentru traducator de carte nu ai nevoie de atestat de la minister. Oricum, iti scriu. Da, cartea e suuuper.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s