Două motive bine argumentate pentru care ar trebui să te uiți la Sherlock

Imagini pentru poster sherlock

 

Un mini eseu argumentativ sună a ceva ce aş scrie zilele astea. Vorbeam cu un prieten despre nişte seriale şi la un moment dat i-am spus despre cum de fiecare dată când apare un episod nou din Sherlock eu mă uit la toate sezoanele din nou. No ragrets. 🙂 Aşa el mi-a cerut două motive bine argumentate pentru care ar trebui să se uite la serialul ăsta iar eu, deştept cum sunt, i-am spus că revin cu un eseu… şi el m-a crezut. De aici şi ideea postării.

Un prim motiv pentru care îmi place să văd, să revăd şi să recomand serialul celor de la BBC este scenariul gândit impecabil. Din punctul meu de vedere Sherlock este un serial la care scenaristul, regizorul şi cine mai lucrează în spate pentru ca noi să avem la ce să ne uităm au făcut o treabă de nota 10. În sfârşit nişte oameni care ştiu că construiască un personaj, să îi păstreze trăsăturile de personalitatea şi caracterul, să construiască un plot şi aşa mai departe. Replicile mi se par complexe, bine gândite, cu scop. Totul se leagă şi are sens. Deci îmi place să mă uit la serialul ăsta în primul rând pentru conţinut, conţinut pe care Benedict Cumberbatch (sau cum îi spun unii: Benedict Canstravețion) îl joacă impecabil. Actorii joacă bine un rol bine gândit, ce reproşuri să mai ai?

Episoadele vin mereu cu ceva nou, nu e chiar ideea de continuitate pe care o au serialele obişnuite. Un episod din Sherlock are un moment declanşator, o intrigă şi o finalitate, abia în sezoanele astea mai nou apărute am văzut că au încercat să le lege mai tare, în rest fiecare episod nou păstrează ca stare iniţială finalul ultimului episod şi de aici se construieşte un alt plot. Mi se pare o chestie făină prea puţin întâlnită în serialele pe care le urmăresc eu.

Un al doilea motiv (musai BINE ARGUMENTAT) ar fi, aşa cum am mai precizat fără să detaliez, actorii. Din punctul meu de vedere au o prestaţie nu doar decentă, aşa cum mă mulţumesc să apreciez actoria unora în ultima perioada, ci care se vede, se remarcă şi poate fi apreciată. Mi se pare greu să intri în rolul unor personaje. Replicile de efect pot fi spuse de oricine dar aici e o cauzalitate. Că să te prinzi de ceva ai nevoie de indicii. E mai mult un joc pe care ţi-l creează şi pe mine m-a prins. Când te uiţi încerci să rezolvi misterul. Cauţi indicii, intuieşti şi faci presupuneri. Trebuie să fii atent la tot ce fac personajele, la cadre şi aşa mai departe. E o chestiune de afinitate, atenţia e la detalii.

Una peste alta… de ce să te uiţi la Shelrock:

  1. De ce nu?
  2. Scenariu bine gândit
  3. Prestaţia bună a actorilor
  4. Jocul de-a logica
  5. Originalitatea repartizării episoadelor (nu e continuitatea clasică pe care o regăseşti la serialele obişnuite)
  6. Benedict Cumberbatch
  7. Plot bun
  8. 1:20 de minute pe episod (ceea ce mi se pare lux)
  9. Complexitatea replicilor
  10. Benedict Cumberbatch

 

Vizionare plăcută! 😉

Reclame

3 gânduri despre &8222;Două motive bine argumentate pentru care ar trebui să te uiți la Sherlock&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s